2019. július 20., szombat

Kalandozások a "sprang" világában - Sprang lace

Hogy mi az a sprang? Egy ősi csipkekészítési technika. Igen, már Kr.e. 1400-tól ismerjük és használjuk. Legalábbis régészeti leletek ebből az időből, azaz a bronzkorból már maradtak ránk.

Az ókorban és a középkorban is alkalmazták ezen eljárást, főként hajdíszek és övek készítéséhez.
Mára rengeteget fejlődött a sprang,  textilművészek különleges alkotásokat készítenek a technikával.

Mostanában megismerkedtem az alapokkal, készítettünk egy keretet, amelyre a felhasznált fonalat ki lehet feszíteni.
Majd elkezdődött a "tekergetés". Tulajdonképpen a csak függőleges fonalakat tekerjük egymás köré meghatározott sorrendben, így egyszerre a keret alsó és felső részén is kialakul a minta, amelyet végül középen egy záró sorral rögzítünk. Ez a rögzítés lehet varrott vagy hurkolt.

Szerencsés, ha a a felhasznált szálnak van némi rugalmassága, máskülönben nagyon nehézkes a szálak mozgatása.

Készült néhány mintadarab, majd felmerült az ötlet, hogy próbáljuk ki bőrből is. A laikus vélekedéssel szemben, nem mindegy, hogy milyen bőr szálat használunk a készítéshez.
A merev hengeres vagy kicsit vastagabb szálak egyáltalán nem alkalmasak, az ún. ecobőr ( amely  nem más, mint két poliuretán  réteg rápréselve egy textil rétegre ) pedig sajnos nyújtás hatására szálaira bomlik, rosszabb esetben szakad. 

Az egyetlen megoldást a vékony, rugalmas  báránybőr jelentette, ebből szép, rugalmas, kellően rusztikus megjelenésű hajdísz született.











4 megjegyzés:

  1. This is completely new to me, thanks for showing us.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yes, it was new to me too, but I made a research on the web, and found out how to make it :) Quite interesting. I will post about it in the future 😊

      Törlés
  2. It is amazing how much can be done with thread, string and rope. After all, it is 2 denominational! The creativity seems to be endless.

    Linda R.

    VálaszTörlés
  3. Impressive work love the pictures💕

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails