2012. április 15., vasárnap

Egy fonal története

Vettem egy kis alpaca szőrt. Magyar tenyésztőtől. Finom, puha, kártolt gyapjú volt. Történt, hogy a szőrt olyan kártolón kártolták, ami teljesen új volt és szürkére színezte a gyapjút. Mivel kipróbálásra vettem, nem jelentett gondot, szépen kimostam gyapjú mosószerrel, ki is fehéredett. Ám az alpaka szőr igen könnyen nemezesedik, szóval kicsit összeragadt. Fél napig kutyakeféltem. Elkezdtem megfonni az egyik felét. Három napig tartott 5 dkg megfonása, mert persze a kutyakefe az olyan, hogy a szálakat félbehajtotta és középen szépen "összeragasztotta", ezért aztán húzni-vonni, tépni kellett fonás közben.
Bevallom nem volt kedvem a második felét is megfonni, úgyhogy rögtön kipróbáltam a navajo cérnázást. Elég jó móka, de azért a hagyományos cérnázás jobban a kezemre áll.
A fonal nem lett teljesen egyenletes, néhol a szálak kicsit megereszkedtek cérnázás közben. Azért vannak rövidebb szakaszok, amik fonalank néznek ki!
Fehéren borzasztóan szembetűnőek voltak a hibák. Igen, csak voltak, mert ma befestettem a bestiát...!
Már csak azt kellene kitalálnom, hogy mi váljon belőle. Mert 5 dkg 73 m fonal az nem sok ugyebár. Lehet, hogy fekete nemezbe kellene hímeznem vele virágokat?
A felhasználásra vonatkozó ötleteiteket szívesen veszem:)



3 megjegyzés:

  1. Oh la la! What fabulous colour!
    Fox : ))

    VálaszTörlés
  2. Beautiful colours and I can imagine how soft it is. Knit something very lacey and open.

    VálaszTörlés
  3. Szia Orsi!
    Nekem most pont ilyen terveim vannak, hátha jól jön ehhez is: egyszínű alapba (drapp, fekete...) színváltós tarka fonallal "norvégkötni" valamit, szegélyt... Szerintem szép lenne:) Teljesen idézi a legújabb festésemet:
    http://www.patriciakezmuvesmozaik.blogspot.com/2012/04/husveti-festesek.html

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails